Artičoka (Cynarae scolymus) je biljka koja zahvaljujući brojnim jedinjenjima koje sadrži, podstiče pojačano stvaranje i izlučivanje žuči čime olakšava digestiju namirnica bogatih mastima. Dokazano je da smanjuje nivo povišenog holesterola i triglicerida u krvi i to pojačanom razgradnjom holesterola u jetri i ekskrecijom viška holesterola u vidu žučnih produkata. Ova dva procesa predstavljaju prirodan mehanizam smanjenja povišenog holesterola u organizmu.
Fermentisani crveni pirinač je proizvod dobijen fermentacijom zrna pirinča gljivicom crvenog kvasca. Sadrži monakolin-K, prirodni statin koji deluje tako što blokira endogenu produkciju holesterola u jetri inhibicijom enzima, koji je ključan u procesu sinteze holesterola istim mehanizmom kao i sintetski statini. Međutim, za razliku od sintetskih statina ne oštećuje jetru čak ni nakon višegodišnje primene.
Polikozanoli predstavljaju prirodnu smešu viših alifatičnih alkohola, koja je izolovana i prečišćena iz šećerne trske. U njima dominiraju oktakozanoli. To su jedinjenja koja svoj pozitivan efekat ostvaruju tako što dovode do smanjenja sinteze holesterola u jetri, ali i pozitivno utiču na odnos HDL i LDL holesterola, tako što smanjuju nivo „lošeg“ LDL, a povećavaju nivo „dobrog“ HDL holesterola u plazmi.