Spirulina, jednoćelijska, plavo-zelena slatkovodna alga, predstavlja neverovatan izvor nutrijenasa, jer sadrži značajne količine beta karotena, vitamina B12, gvožđa i hlorofila. Odličan je izvor nukleinskih – RNK i DNK, i gama-linolnih (GLA) masnih kiselina. Spirulina je bogata fitonutrijensima, vitaminima, makromineralima i mineralima u tragu, amino kiselinama i proteinima (oko 60%), enzimima, biljnim sterolima i drugim hranljivim materijama. Postoji verovanje da je spirulina prirodni borac protiv bolesti i jedna od algi sa najjačim detoksikujućim efektom.
Upotreba spiruline u ishrani može da pomogne kod ulkusne bolesti, artritisa, alergija, dijabetesa, gojaznosti i povišenog krvnog pritiska. Spirulina je moćan borac protiv slobodnih radikala koji se stvaraju neprestano u toku disanja, varenja, izlaganja sunčevom zračenju, bakterijskim infekcijama, tokom fizičkih napora i sportskih treninga. Spirulina, jača imunitet i štiti jetru, stimuliše relaksaciju krvnih sudova i snižava koncentraciju masti u krvi. .
Protein iz spiruline, C-fikocianin (C-PC), blagotvorno deluje na proces inflamacije, pomaže očuvanje zdravlja nerava, jetre, ali i ukupnog zdravlja ćelija i tkiva.
Spirulina obiluje hlorofilom koji u ljudskom telu deluje na jedinstven i sebi svojstven način: poboljšava snabdevenost krvlju, učestvuje u detoksikaciji organizma i oslobađa od upale, jednog od obeležja hroničnih oboljenja. Hlorofil je bogat izvor beta karotena, proteina, nukleinskih kiselina i vitamina K koji vitaminu D pomaže apsorpciju kalcijuma i učestvuje u prevenciji osteoporoze.