D- manoza je prost molekul šećera, koji se prirodno nalazi u voću brusnici, borovnici, breskvi, pomorandži i jabuci. Veoma sporo se apsorbuje, oko pet puta sporije od glukoze. Mali deo se u organizmu prvo prevodi u D-glukozu, a veći deo apsorbovane manoze koja ne može da se transformiše u glikogen i deponuje u organizmu, dospeva u bubrege i nakon toga se izlučuje urinarnim putevima.
D-manoza deluje tako što u dovoljnim količinama u urinu, privlači bakterije Escherichia coli i sprečava da one adheriraju na epitel urinarnog trakta. Prilikom primene D-manoze, bakterije adheriraju na jednostavan molekul šećera i nakon toga se izlučuju iz organizma putem urina. Antiadhezivni efekat D-manoze se objašnjava vezivanjem i blokadom adhezina FimH koji je odgovoran za kolonizaciju zida mokraćne bešike bakterijama. Kao kompetitivni inhibitor vezivanja bakterija, u dovoljnim koncentracijama u urinu, manoza sprečava njihovo vezivanje za receptore na epitelu urinarnog trakta.
Vitamin C predstavlja esencijalni nutritijent za ljude. Najznačajniji efekti koje ispoljava su održavanje funkcije imunskog sistema i antioksidativni.